Met Human Dynamics

Nog nooit van Human Dynamics gehoord? Of heb je al eens kennis gemaakt met Human Dynamics en wil je graag de volgende stap zetten? In beide gevallen: van harte welkom op methumandynamics.nl.

Referentiekader, taal en handvatten
Human Dynamics biedt een gemeenschappelijk referentiekader voor de herkenning en erkenning van verschillen én taal en handvatten om hier op een plezierige en effectieve manier mee om te gaan. Het instrument is ontstaan in de VS en halverwege de jaren negentig geïntroduceerd in Nederland. Hier wordt het vooral gebruikt in het onderwijs.

Geen hokjes
Zelf maakte ik voor het eerst kennis met Human Dynamics in 2004, tijdens een HBO-onderwijsproject. Wéér een model dat mensen in hokjes stopt, dacht ik. Dat vooroordeel verdween verrassend snel nadat ik filmpjes zag van kinderen die een park bouwden. ‘Zo is het’, dacht ik. Geen revolutionaire nieuwe kijk op de mens, integendeel. Dit is wat ik altijd al wist en zag, maar niet kon verwoorden. Ik ben erin gedoken en werk er nog dagelijks mee. Daar hoef ik me niet toe te zetten; het gaat vanzelf. Voor mij is dat een teken dat het deugt.

Waarom deze site?
In 2012 bouwde ik deze site, omdat ik merkte dat mensen die kennismaakten met Human Dynamics, aanvankelijk enthousiast waren, maar daarna afhaakten. Waarom? Omdat ze niet goed wisten hoe ze het in de praktijk konden toepassen. Trainers en organisaties boden daartoe te weinig ondersteuning en handvatten. Gevolg is dat het gedachtegoed vooral een gedachtegoed blijft en niet landt. Doodzonde, vind ik.

Mijn ervaring is dat het veel kan opleveren en dat ik in staat ben om met mensen de vertaalslag naar de praktijk te maken. Dat doe ik op allerlei manieren. Klik door het menu en je krijgt een beeld van het hoe.